Greek Icons Links Contact me About this Site
Collage is a Linux-oriented Site.
This page was last updated on
Saturday, Jun 5, 1999.

Σε αυτή την σελίδα θα βρείτε μερικά χρήσιμα RPMs που σκοπό έχουν την απλοποίηση της εγκατάστασης των ελληνικών στο σύστημά σας. Επειδή χρησιμοποιώ κυρίως RedHat, τα RPMs είναι δοκιμασμένα σε αυτό (5.2 για την ώρα).

GRkbd-1.2

Το GRkbd είναι ένα προγραμματάκι από τον Γιάννη Τσακίρη που σας επιτρέπει να έχετε "ελληνικό πληκτρολόγιο" στα X Windows. Αν και υπάρχει εδώ και αρκετό (βλ. πολύ) καιρό, εγώ το ανακάλυψα πολύ πρόσφατα, είδα όμως ότι δουλεύει καλύτερα από το grISOXkb (και κατά συνέπεια από το XFGreekKBD που υπάρχει παρακάτω).

Έφτιαξα και ένα RPM που κάνει πιο εύκολη την (έτσι και αλλιώς αστεία) εγκατάστασή του.

Μετά την εγκατάσταση, διαβάστε το /usr/doc/GRkbd-1.2/README.GREEK για περισσότερες πληροφορίες.

Γραμματοσειρά Graphis

5 Ιουνίου 1999.

Ο Γιάννης Γυφτομήτρος σχεδιάζει μία νέα γραμματοσειρά την Graphis-Arial. Η γραμματοσειρά περιέχει μέχρι στιγμής τους χαρακτήρες σε normal, bold, italics και bold-italics μορφή και είναι βέβαια ελληνική (iso-8859-7). Μπορείτε να κατεβάσετε την Graphis Arial με την μορφή πακέτων .tgz ή με την μορφή rpm.

Είναι μία γραμματοσειρά που κατά την γνώμη μου θα κάνει τα X Windows σας πιο όμορφα! Στις διάφορες εφαρμογές, επιλέξτε για γραμματοσειρά την "grarial"...

Σημειώστε ότι η ονομασία των πακέτων καθώς και η αρίθμηση των version άλλαξε. Τα νεότερα πακέτα είναι τα GRArialType1-0.6, που σε σχέση με την προηγούμενη (0.5) έκδοση δείχνουν καλύτερα μέσα από τα X-Windows.

Η έκδοση 0.6.2 έχει διάφορες μικροδιορθώσεις στην εμφάνιση και δουλεύει με το StarOffice.

XFGreekKBD v1.2-3

25 Φεβρουαρίου 1999
Νέα έκδοση 1.2-3 !!! (απλά μερικές μικροδιορθώσεις...)

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μόνο τα πολύ βασικά τμήματα του grISOXkb-1.2 του Δημήτρη Μπούρα, ό,τι δηλαδή είναι απαραίτητο για να μπορούμε να έχουμε ελληνικό πληκτρολόγιο στα X Windows (XFree86-3.3.2). Το grISOXkb περιλαμβάνει και άλλα "καλούδια", καθώς και υποστήριξη για μεγαλύτερη γκάμα λειτουργικών (Linux + Solaris) και εκδόσεων των X.

Το RPM δουλεύει στο RedHat 5.2 χωρίς κανένα πρόβλημα. Μου έχουν αναφέρει ότι δουλεύει και στο SuSE 5.3, εφόσον η εγκατάσταση γίνει μέσα από το YaST.

Μία μικρή συμβουλή. Εάν κάνετε αλλαγές στο XF86Config, απεγκαταστήστε και ξαναεγκαταστήστε το XFGreekKBD, μιάς και τα διάφορα προγράμματα ρυθμίσεων του X Server μπορεί να απενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις για το ελληνικό πληκτρολόγιο που κάνει το πακέτο αυτό.

XFGreekFNTS v1-1

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει τις εξείς ελληνικές (iso-8859-7) γραμματοσειρές:

Περιλαμβάνεται ακόμη μία πολυτονική γραμματοσειρά (και πάλι από το πακέτο του Χαρίτση).

greek-console-1.1.0-3

Το πακέτο αυτό, είναι δημιουργία του Γιώργου Κεραμίδα <keramida@ceid.upatras.gr> και έχει γίνει RPM από τον Σωτήρη Τσιμπόνη <tsimbonis@forthnet.gr>. Σκοπός του είναι να μπορείτε να έχετε, εύκολα και απλά, ελληνικά στην κονσόλα. Απλά εγκαταστήστε το πακέτο και δώστε man chcp για περισσότερες πληροφορίες.

Παλαιότερα πακέτα

Για παλαιότερα πακέτα κοιτάξτε στο rpm directory