home Home Page

vrypan@hol.gr Γράψτε μου


hellenic stuff Ελληνικές Σελίδες



Εάν γράφετε σελίδες για το www, μην παραλείψετε να επισκευθείτε τις σελίδες για το πακέτο niceSgml2Html


Τυχαίος αριθμός



Οι σελίδες αυτές δημιουργήθηκαν με το niceSgml2Html-0.5 και θα τις δείτε καλύτερα με το Netscape Communicator 4.04.
Αλληλογραφία Next Table of Contents

1. Θέλω να εγκαταστήσω το Linux...

1.1 Slackware ή RedHat; (10.12.97)

Θα ήθελα να εγκαταστήσω και εγώ το Linux. Έχω δύο CD, ένα με την Slackware διανομή και ένα με την RedHat. Ποιό να προτιμήσω ;

Εάν ξεκινάτε τώρα την επαφή σας με το Linux καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με το RedHat. Η κύρια διαφορά του με το Slackware είναι η ευκολία με την οποία γίνεται η εγκατάσταση και ο χειρισμός των "πακέτων".

Ένα πακέτο είναι μία ομάδα προγραμμάτων και αρχείων που χρειάζονται το ένα το άλλο. Για παράδειγμα, το πακέτο μίας εφαρμογής μπορεί να περιλαμβάνει το κυρίως πρόγραμμα, τα αρχεία του documentation και βοηθητικές libraries.

Η τρέχουσα έκδοση του RedHat είναι η 5.0 που κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου.

1.2 Πόσα partitions στο δισκο μου; (10.12.97)

Θέλω να εγκαταστήσω το linux στον δεύτερο σκληρό δίσκο μου. Πόσα partitions χρειάζονται εκεί και πόσα στον πρώτο δίσκο;

Προτού κάνεις την εγκατάσταση καλό θα ήταν να διαβάσεις το Installation-HOWTO που δίνει πολύτιμες πληροφορίες.

Χονδρικά, θα έλεγα ότι χρειάζεσαι

  • Ένα partition στον πρώτο δίσκο σου που θα το κάνεις boot partition. Αυτό θα είναι και το root partition του Linux. Κράτα και μία bootable δισκέττα του DOS με τα βασικά απάνω και το fdisk - αν κάτι πάει στραβά θα κανεις boot από αυτή και με το fdisk θα κάνεις bootable πάλι το partition των Windows...
  • Έαν κάνεις πολύ μικρό το root partition θα χρειαστεί να φτιάξεις άλλο ένα μεγαλύτερο στον δεύτερο δίσκο σου. Στο root partition θα υπάρχουν μόνο τα βασικά για την εκκίνηση του Linux και στο άλλο όλλα τα άλλα. Έχε υπ' όψη σου ότι στο Linux μπορείς να κάνεις mount τα διάφορα partitions σε συγκεκριμένα directories. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις mount ένα partition στο /usr/X11R6 και ότι γράφεται σε αυτό το directory (και κάτω) θα γράφεται στο partition αυτό. Με αυτή την λογική μπορείς να έχεις διαφορετικά partitions για τα /usr/X11R6, /usr/local κ.λ.
  • Ένα partition για swap memory. Το μεγεθός του; Ένας καλός κανόνας είναι δύο φορές την RAM του συστήματός σου. Αυτό το partition μπορεί να βρίσκεται στον δεύτερο σκληρό.

1.3 Partitions - συνέχεια (11.12.97)

Δηλαδή αν δημιουργήσω το root και το swap partition θα είμαι εντάξη;

Για να μην σε μπερδεύω: Δημιούργησε ένα partition γύρω στα 350Mb για root partition. Αυτό θα είναι αρκετό (με το παραπάνω) για να κάνεις την εγκατασταση. Από την στιγμή που θα έχεις το Linux να τρέχει, θα μπορείς εύκολα να χρησιμοποιήσεις και τον υπόλοιπο χώρο στον δίσκο σου.

Δεν θα σε συμβούλευα να κάνεις όλο τον δίσκο ένα partition, γιατί τότε θα επιβάλεις άχρηστους περιορισμούς στο σύστημά σου. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσεις κάποια στιγμή να διαγράψεις όλο το linux και να το ξαναεγκαταστήσεις (π.χ. αν θέλεις να βάλεις μία νέα έκδοση από την αρχή ή αν έχεις κάνει πολλές βλακείες -μιλώ εκ πείρας- και θες να τα σβήσεις όλα). Σε αυτή την περίπτωση, μεταφέρεις τα αρχεία με τα κείμενά σου και τα δεδομένα σου σε ένα νέο partition, σβήνεις το παλιό, κάνεις την νέα εγκατάσταση και επαναφέρεις τα αρχεία σου.

Το παράδειγμα αυτό είναι απλοϊκό αλλά αυτό που θέλω να πώ είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατάς σε ένα partition περισσότερο χώρο απ' όσο χρειάζεσαι. Στο κάτω κάτω μπορεί να χρειαστείς έπιπλέον χώρο για τα Windows - γιατί αυτός να βρίσκεται δεσμευμένος και αχρησιμοποίητος σε ένα linux partition;

1.4 Swap memory - συνέχεια (12.12.97)

Έχω 64Mb RAM. Χρειάζεται να κάνω 128Mb swap;

Βεβαίως και όχι. Γενικά, ένα σύστημα linux που τρέχει X-Windows θα χρειαστεί γύρω στα 16Mb. Βέβαια, για κάθε εφαρμογή που τρέχεις επιπλέον χρειάζεται και επιπλέον μνήμη. Αν μάλλιστα μιλάμε για Netscape κ.λ. "βαριές" εφαρμογές, οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Παρόλα αυτά, τα 64Mb από μόνα τους είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ. Μπορώ να σου πω ότι δεν χρειάζεσαι καν swap. Άν όμως κάποια στιγμή χρειαστείς να τρέξεις πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, μπορεί να σου φανεί χρήσιμη.

Αν λοιπόν δεν έχεις πρόβλημα χώρου στον δίσκο σου, μπορείς να κάνεις swap μέχρι και 128Mb (εμπειρικός κανόνας) χωρίς να επιβαρύνεις σημαντικά την απόδοση του μηχανήματός σου. Έχε υπόψην ότι το swap partition μπορείς να το αχρηστέψεις και να το χρησιμοποιήσεις για κάτι άλλο πολύ εύκολα. Αν λοιπόν υπάρχει ο χώρος, χρησιμοποιήσέ τον. Αν αργότερα σου χρειάζεται, απλά μικραίνεις το swap ή και το διαγράφεις τελείως.

Μια καλή ιδέα είναι να βάλεις το swap partition σε διαφορετικό δίσκο από αυτόν που έχει το πιο πολυσύχναστο linux partition σου. Ο λόγος είναι απλός. Η swap memory χρησιμοποιήται σαν επέκταση της RAM. Άν λοιπόν ο δίσκος στον οποίο βρίσκεται δεν είναι απασχολημένος, το σύστημά σου θα είναι πιο γρήγορο.

Αλληλογραφία Next Table of Contents